Cum a învăţat să danseze Robo, băiatul cu „oasele de cauciuc”

Cum a învăţat să danseze Robo, băiatul cu oasele de cauciuc

Trei voturi favorabile din partea Andrei, lui Andi Moisescu şi Mihai Petre l-au dus pe Robo şi pe ai săi doi dansatori în semifinală la "Românii au talent". Băiatul cu "oase de cauciuc", liderul trupei de streetdance "Dance Fiction Crew", a uimit publicul cu mişcări de robot, de păpuşă gonflabilă ori de fiinţă umană electrocutată

Lugojanul în vârstă de 27 de ani visează să-şi deschidă o şcoală de dans dedicată celor care vor să arate de ce sunt în stare, "dar nu au această posibilitate". "Aşa cum a fost şi povestea noastră", declară pentru gândul Cristian Darius Novac.

Unde se învaţă dansul de stradă

Robo pe scenă, Dorian Cristian Novac în acte, dansează de când se ştie. De la cinci ani când l-a trezit la viaţă o piesă a lui Michael Jackson. "Mă jucam cu nişte maşinuţe, cu spatele la televizor, când am avut acea emoţie în care simţi cum ţi se ridică părul pe mâini", povesteşte Novac. "Emoţia" era o melodie - piesa lui Michael Jackson, «Don't Stop 'til You Get Enough». "Pentru mine a fost o experienţă de neuitat, ca şi când aş fi fost un robot care a primit conştiinţă, o maşină care s-a trezit la viaţă", mărturiseşte Robo. "De atunci stăteam zilnic în faţa unei oglinzi în care mă vedeam doar pe jumătate, încercând să-i reproduc mişcările lui Michael şi fredonam "I'm bad!.. I'm bad!..Auu".

Ceea ce părea la început o joacă s-a transformat în stil de viaţă. A fost norocos, spune despre sine Robo, care a moştenit ceva din pasiunea pentru dans de la tatăl său. "La început ai mei se gândeau că asta e o joacă pentru mine, dar când m-au văzut în primele spectacole şi-au dat seama că e mai mult decât atât. Ei mă susţin şi au încredere în mine".


Iniţial, Cristian Novac ar fi vrut să-nveţe să danseze ca Michael, dar în Lugojul natal nimeni nu o făcea. Aşa că televizorul i-a rămas baza, iar videoclipurile - inspiraţie. A învăţat singur abc-ul dansului, istoria şi teoria dansului de stradă, dar îi era greu să execute corect şi să simtă mişcările. "Ca să înţelegi logica acestor mişcări şi a culturii HipHop, aşa cum o explică Mr. Wiggles, personajul legendar de care puţini au auzit, trebuia să vezi pe viu practicanţii", povesteşte Robo explicând cum a ajuns la "battle"-uri organizate, la bătălii în paşi de dans. "Ca să poţi ajunge acolo nu era greu, mergeai şi te uitai. Dar, dacă eşti doar un simplu observator, nu înveţi prea mult. Ca să câştigi experienţă, trebuia să participi la bătălii, aveai nevoie de o trupă", povesteşte dansatorul.

Şantajat să înveţe vals şi tango

Trupă şi-a format în clasa a IX-a, împreună cu un coleg de clasă, Paco, cu care Robo a şi ajuns la dansuri, într-un club şcolar. "Şantajaţi" de-o coregrafă să înveţe dans de societate, băieţii înscrişi la club erau momiţi cu o promisiune ireală - să danseze breakdance în spectacole, nu vals şi tango "Aşa a început să ia formă trupa", povesteşte Robo amintind şantajul. "Bineînţeles, eram singurul care a scăpat de tango şi vals deoarece nu mai erau fete care să-mi fie pereche. Asta mi-a atras invidia celorlalţi", spune râzând dansatorul, care şi-a găsit aici trei dintre viitorii membri ai trupei sale.

În timp, din cinci au devenit opt, pentru ca ulterior numărul membrilor formaţiei de street dance să scadă. "Realizam că nu va mai fi la fel, apăruseră şi problemele în trupă", îşi aminteşte Robo. Decis să se desprindă de dansatori, Cristi Novac se retrage din trupă şi alege să danseze singur. DFC, în româneşte "Trupa de Dans Fictiv", pe care o crease alături de Paco, îi lipsea însă, aşa că, după câţiva ani de pauză, s-a reîntors în "familie" organizând o preselecţie pentru un nou dansator în trupă. Aşa l-au cunoscut pe Sony, un băiat extrem de ruşinos, dar cu lipici la fete. "Singura lui problemă era lipsa de concentrare în preajma fetelor care veneau la cursurile de dans unde ne antrenam. Dar acum se pare că nu se mai poate antrena dacă nu se află măcar una să-l privească", mai povesteşte Cristian.

Cum se schimbă prezentul

La patru zile de la difuzarea emisiunii "Românii au talent", viaţa lui Robo şi a colegilor săi de trupă s-a schimbat.

"Am fost asaltaţi din toate părţile. Prima dată nici măcar nu am conştientizat, a trebuit să treacă ceva. Încercăm să rămânem aşa cum suntem şi să nu ne lăsăm influenţaţi de faptul că am câştigat o asemenea popularitate într-un timp atât de scurt", mărturiseşte dansatorul.

"Pentru noi, preselecţia a avut o importanţă imensă, ne-am văzut cu adevărat valoarea şi ni s-a prezentat orizontul", mai spune Cristian. Visul lui? Să deschidă o şcoală de dans care "să le prezinte noi perspective tinerilor talentaţi, să le dea curaj şi altora să-şi trăiască visele".

PORTRET 
Programul de viaţă al unui robot

• Cristian Darius Novac se antrenează zilnic între două şi trei ore. De trei ori pe săptămână se întâlneşte cu Paco şi Sony, trio-ul repetând într-o sală de balet.

• Şi-ar fi dorit să înveţe dansuri latino pentru că, spune el, aşa ar fi înţeles mai bine dansul de stradă. "Deşi mulţi nu se gândesc la asta, eleganţa mişcărilor este foarte importantă şi în street dance", povesteşte Novac.

• Robo este vegetarian. A decis singur să renunţe la carne după un experiment de trei săptămâni. "Ştiu în mod cert că tot ceea ce mănânci îţi afectează nu numai sănătatea, dar şi modul de gândire. Să nu uităm că şi Einstein a fost vegetarian", spune Robo, ai cărui părinţi au devenit, după cum afirmă, specialişti în prepararea ciupercilor, sub orice fel.

• Novac consideră Strobing cea mai grea figură de dans pentru că, spune el, "trebuie să te relaxezi şi să încordezi muşchii foarte repede". "E un sentiment similar cu tremuratul", explică Robo.

• Pe lângă dans, Cristian Novac este pasionat de electronică. De altfel, în acest domeniu lucrează fiind depanator aparate electronice la o firmă producătoare de sisteme electronice de securitate. Desenul este o altă pasiune fără de care nu crede că ar putea trăi. În copilărie, desenul era principala sa formă de exprimare.

• Îi place să compună muzică. "Zic că am avut noroc cu astfel de părinţi care m-au susţinut în tot ceea ce am vrut să fac până acum cu pasiunile mele".
Vezi mai multe articole despre: , ,

Românii Au Talent

Numai aici puteţi citi cele mai noi ştiri despre concurenţii emisiunii Românii Au Talent şi numai aici puteţi urmări înregistrări cu cele mai importante momente din emisiunea care a fascinat România.

0 comentarii

Scrie un comentariu